sifahaneler.com Yazıları
Şifa, Şifa veren (Şafi). Kelime itibarı ile ilahi bir öz taşır. Şafi aynı zamanda esmaül hüsnadandır.Mesela Kur’an-ı Kerimde “Kur’an mü’minler için rahmet ve şifa vesilesidir” der.
Kaplıca, sıcak yeraltı sularından yararlanmak için yeryüzüne çıktıkları kaynakların çevresine kurulan hamam görünümündeki tesislere verilen isimdir.
Türkiye’nin ilk kaplıca tesislerine ev sahipliği yapan Yalova, çok sayıda kişiye şifa dağıtıyor. Başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin her yerinden gelen ziyaretçiler özellikle çamur banyolarına ilgi gösteriyor.
Bolu’da çok sayıda kaplıca yer alıyor. Bolu’da şifalı sular Küçük ve Büyük kaplıcalar olarak 2 merkez üzerinde bulunuyor.
Ankara Kızılcahamam Kaplıcaları, Ayaş Karakaya Kaplıcaları,Haymana Kaplıcaları karaciğer, böbrek, mide ve kalp ve kan dolaşım hastalıklarına iyi geliyor.
İstanbul’un 3 saat uzağındaki Balıkesir’in Gönen, Edremit ve Susurluk ilçelerinde çok sayıda kaplıca, termal kaynak,şifalı sular yer alıyor.
Uşak’ın Banaz ilçesinin7 kilometre uzağındaki termal kaynaklara Hamamboğazı Şifalı Suları ismi veriliyor. Çam ağaçlarıyla kaplı olan kaplıca, deniz seviyesinden1047 metreyükseklikte yer alıyor.
Sultan Ahmet'in H.1022 / M.1612 yılında, darüşşifa yapımına henüz başlanmadan önce hazırlattığı Sultan Ahmet Vakfiyesi'nde yapıdan çok, görev alacak hekimlerin özellikleriyle ilgili bir bölüm bulunmaktadır:
Sultan II. Murat’ın Edirne’de yaptırdığı leprozeri (cüzzamhane), Türklerin Avrupa’ya geçtikten sonra, bu coğrafyada kurdukları ilk sağlık kurumu olarak tarihe geçmiştir.
Fatih Sultan Mehmed tarafından mimar Atik Sinan`a yaptırılan Fatih külliyesi yani Darüşşifası 1463-1470 yılları arasında inşa edilmiştir.
1514'te Yavuz Sultan Selim tarafından cüzzam hastalarının tedâvîsi amacıyla yaptırılmıştır. 1810'da II. Mahmut, 1843'te de Abdülmecit tarafından onarılmıştır.
Haseki Hürrem Sultan Darüşşifası; İstanbul Suriçi Aksaray Haseki Mahallesi Cevdet Paşa Caddesi üzerinde 1550 tarihinde inşa edilmiştir.
Süleymaniye Darüşşifası Süleymaniye Külliyesi’nin batı ucundadır. Eğimli bir araziye oturması nedeniyle Vefa Caddesi’ne bakan cephesi iki katlıdır.
Dârüşşifa binası 1865’te İstanbul'da görülen şiddetli kolera salgınında koleraya yakalananlara hizmet verdi.Bir süre sonra da askeri hastane olarak kullanılmaya başlandı.
Kaplıca, Ilıca olarak da bilinir, maden sularından yararlanma amacıyla kaynarcaların çevresinde kurulan tesislere verilen genel isme kaplıca denir.
Kaplıcaların faydalı olduğu hastalıklar arasında İltihabi romatizmalar, yumuşak doku romatizmaları, mekanik bel ve boyun problemleri, spor yaralanmaları gibi.
Kaplıcaya girerken dikkat edilmesi gerekenlerin başında hastalığın kesin tanısının konulması gerekmektedir.
Ateşli hastalıklar, sistem enfeksiyonları, ağır kansızlık, kanser ve benzeri habis hastalıklar kanamalı hastalıklar ve kanamaya meyilli hastalıklar kaplıcaya giremezler.
Tedavi süresi ve şekli; hastanın ve hastalığın durumuna, suyun özelliklerine göre belirlenir, tedavi süresi ortalama 2-3 haftadır. Toplam banyo sayısı 15-20 civarında tutulur.